Työtila, vuokrahalli vai monitoimitila?

Jokainen yrittäjä miettii jossain vaiheessa minkälainen toimitila olisi yritykselle järkevin ratkaisu. Monen yrittäjän kohdalla valinta tehdään työtilan, vuokrahallin/-tallin, varasto ja toimiston välillä. Monitoimitilat on ratkaissut yrittäjän ongelman rakentamalla toimitilat, joissa yhdistyvät varasto, halli, toimitila ja tarvittaessa näyttelytila. Näitä Monitoimitiloja voi vuokrata jo Espoossa, Tuusulassa, Järvenpäässä sekä Tampereen Pirkkalassa.

Yksikään yrittäjä ei halua maksaa tiloistaan enempää kuin on tarpeen. Tähän usein kuitenkin päädytään, koska vuokrattavat toimitilat tai vuokrahallit ovat tietyn kokoisia ja joustavuutta ei normaalisti ole. Vaihtoehdot ovat tyypillisesti ota tai jätä.

Haasteita toimitilojen valinnassa!

Nuori, aloittava yritys päätyy usein liian suuriin tiloihin. Vaihtoehtoisesti yritys saattaa tarvita esimerkiksi 50 neliömetriä varastotilaa ja 80 neliömetriä toimistotilaa, mutta päätyykin vuokraamaan 100 neliömetriä varastotilaa sekä 60 neliömetriä toimistotilaa. Aika harvoin löytyy juuri sellainen toimitila kuin yritys tarvitsisi.

Toinen yleinen haaste toimitilojen kanssa syntyy tyypillisesti muutosten seurauksena. Yritys kasvaa ja pitäisi saada lisää tilaa. Usean vuoden vuokrasopimus kuitenkin estää ja muutto uusiin toimitiloihin tuntuu liian isolta ja vaikealta projektilta. Päädytään joko kestämään olemassa oleva tilanne, tai mahdollisesti vuokraamaan lisätilaa jostain muualta – yrityksen toiminnot jakaantuvat eri osoitteisiin ja koko liiketoiminta hankaloituu.

Monitoimitilojen tilat on sekä Tuusulassa, Järvenpäässä, Espoossa, että Tampereella alusta asti, jo rakennesuunnittelusta lähtien suunniteltu palvelemaan yrityksiä seuraavalla tavalla:

  • Yritys pystyy samassa toimitilassa pitämään toimistoa, varastoa, tuotantoa tai vaikka myymälää.
  • Yritys pystyy vuokraamaan tilaa vain sen verran kuin tarvitsee. Tila muuntuu yrityksen mukaan, ei yritys tilan mukaan.
  • Toimitila muuttuu yrityksen mukana. Kun yritys kasvaa, voidaan tilaa kasvattaa. Jos yritys haluaa pienempiin tiloihin, myös se on monitoimitiloissa mahdollista.

 

Tyypillinen vuokrahalli

Riipppuen vuokrahallista, on melko tyypillistä, että halli on viileä tai jopa kylmä. Hallien ilmanvaihtoa ei ole tyypillisesti suunniteltu pitkäaikaiseen olemiseen, ja valaistus ei ole riittävä toimistotyön tekemiseen.

Vuokrahallit on suunniteltu varastointiin ja varastotyön tekemiseen. Hyvää varastohalleissa on alhainen neliövuokrahinta, sekä esteetön pääsy esimerkiksi trukilla, tyypillisesti suurten nosto-ovien kautta.

 

Tyypillinen toimitila

Toimitilat on usein suunniteltu toimistotyön tekemiseen. Valaistus on riittävä ja ilmanvaihto toimii niin, että tiloissa ilma kiertää riittävästi. Toimitilat eivät kuitenkaan ole tarkoitettu varastointiin, eikä pääsyä tiloihin tyypillisesti ole kuin normaalien ovien kautta.

Toimistokäyttöön tarkoitetuissa tiloissa ei myöskään ole mahdollisuutta pitää myymälää tai näyttelytilaa. Yritys joka haluaa esitellä asiakkailleen uusia tuotteita tai pitää esimerkiksi tuotekoulutuksia, tyypillinen toimistotila ei välttämättä ole paras ratkaisu.

 

Monitoimitilat – parhaat puolet molemmista!

Monitoimitilat nimensä mukaisesti tarkoittaa, että tilossa voi tehdä monia asioita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että samoissa tiloissa voidaan pitää toimistoa, varastoa, tuotantoa tai vaikka näyttelytilaa. Näin vuokrattavista neliöistä saadaan aina kaikki mahdollinen hyöty irti. Myöskin eri toiminnoille käytettäviä neliömääriä voidaan joustavasti tarpeen mukaan muuttaa.

Kun toimitilat joustavat yrityksen mukana, voi yritys keskittyä olennaiseen, eli liiketoiminnan kehittämiseen. Monitoimitiloissa toimitilat ovat aina kunnossa, oli yrityksen tarve mikä tahansa.

Monitoimitiloista hyötyvät kaikenlaiset yritykset useilta eri aloilta. Muutamia esimerkkejä:

  • Maahantuontiyritys: Varasto, näyttelyalue sekä toimisto kaikki samoissa tiloissa.
  • Verkkokauppa: Varasto, toimisto, asiakaspalvelu.
  • Autokorjaamo: Tuotanto, toimisto, varaosat.
  • Startup, ohjelmistojen kehitys: Palaveri ja konferenssihuone, co-working tilat, keittiöalue.
  • Elektroniikkalan high-tech yritys: Tuotekehitys, myynti ja markkinointi, tuote-esittelytila.

Oli ala mikä tahansa, kaikilla yrityksillä on useita sisäisiä liiketoiminnan osa-alueita. Monitoimitilat sopivat erityisen hyvin yritykselle jossa kommunikaatio ja yhteistyö työntekijöiden välillä on tärkeää.

Jos tutkit miten kansainväliset, menestyvät yritykset toimivat, huomaat hyvin nopeasti, että yrityksen sisäiset toiminnat ovat kaikki samoissa tiloissa. Näin kommunikaatio ja yhteistyö yrityksen avainhenkilöiden välillä toimii ja menestys on mahdollista.

 

Yhteenveto

Jos joudut miettimään vuokrahallin ja toimitilan välillä, paras ratkaisu on todennäköisesti joku muu. Jos olet Järvenpään, Tuusulan, Espoon, tai Tampereen alueella, ota yhteyttä. Meillä voi olla sinulle juuri oikeanlainen tila vapaana.